Home

Achtergrond 275 x bekeken

Stigas doet verzoek om behoud Farbo-regeling

Preventiedienst Stigas heeft minister Donner (Sociale Zaken) in een brief gevraagd om de Farbo-regeling te behouden.

Er zijn signalen dat de farbo-regeling, waarin bedrijven gesubsidieerd worden om arbovriendelijke hulpmiddelen aan te schaffen, wordt stopgezet. Preventiedienst Stigas pleitte in een brief namens de sector voor het behoud van de regeling, eventueel met een maximum subsidiebedrag per investering. Stigas is van mening dat voor de overwegend kleinschalige bedrijven in de agrarische sector de Farbo-regeling onmisbaar is om de lichamelijke belasting terug te dringen. Zij schaffen dankzij de regeling machines en apparaten aan die de veiligheid en gezondheid bevorderen. Dit resulteert in minder ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Stigas kan zich voorstellen dat bij een modernisering van de regeling het maximum subsidiebedrag per investering wordt verlaagd, of dat de regeling wordt beperkt tot kleinere bedrijven.

Het bestuur van Stigas, waarin LTO Nederland, CUMELA Nederland, VHG, FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond zijn vertegenwoordigd, pleit ervoor om de regeling in stand te houden. Stigas wijst op de rol die de regeling speelt bij het in gebruik nemen van de nieuwe arboregelgeving. Nu sommige regels worden versoepeld, kan de Farbo-regeling bijdragen aan het behoud van een goed veiligheidsniveau. Bovendien speelt de Farbo-regeling een rol bij de re-integratie van werknemers van kleinschalige agrarische bedrijven. Dankzij tijdige aanschaf van ergonomische hulpmiddelen kan uitval wegens lichamelijke klachten vaak worden voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.