Home

Achtergrond 281 x bekeken

'Sterke euro hindert exportgroei bloemen en planten'

De exportgroei van bloemen en planten zal de komende jaren dalen door de sterke euro.

Dat schrijft de ING-bank in de sectorvisie Sierteeltgroothandel.

De groei zal volgens de sectorvisie afzwakken van 4,4% in 2007 naar 2,2% in 2008 en 2,8% in 2009. Als de euro de komende jaren zo sterk blijft, zal de groei van de export naar Groot-Brittannië en Amerika volgens de ING stagneren. De centrale rol van Nederland als marktplaats voor de sierteelt komt dan mogelijk in gevaar. Vooral het zwakke pond heeft een negatieve invloed op de export.

Verder is de verwachting dat de marges voor de Nederlandse groothandel steeds smaller worden, en dat het aantal groothandelaren sterk af zal nemen. In de periode 199 - 2007 daalde het aantal bedrijven met 30% tot 930. In de omzet categorie tot 2 miljoen euro was de daling zelfs 43%. Dit proces zal zich in 2008 en 2009 versnellen, voorspelt ING. 100 tot 150 (kleinere) bedrijven zullen volgens ING verdwijnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.