Home

Achtergrond 169 x bekeken 1 reactie

Staalcontracten niets waard door prijsstijgingen

Telers en kassenbouwers worden regelmatig geconfronteerd met tussentijdse prijsverhogingen van onder andere staalleveranciers.

Vanwege de als maar stijgende grondstofprijzen zien leveranciers van staal, glas en aluminium zich genoodzaakt om tijdens lopende bouwprojecten leveringscontracten open te breken.

Jos Koop van DLV Glas & Energie begeleidt bouwprojecten: "De staalprijzen stijgen snel. Het verschil in prijs tussen het moment van aanbesteden en feitelijke levering is groot. Leveranciers breken steeds vaker contracten open op het moment van levering. Zij bieden dan een nieuw contract aan tegen de huidige grondstofprijs. Kassenbouwers berekenen op hun beurt de gestegen kosten door aan de teler. En deze zit er vervolgens mee in hun maag, want bij de bank hoeven ze niet opnieuw aan te kloppen."

Harm Maters van Avag bevestigt deze gang van zaken. "In de laatste periode van 2007 is de prijsstijging in gang gezet. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft deze trend doorgezet. Kassenbouwers en installateurs hebben hiermee te maken. Het is een overmachtsituatie."

Kassenbouwers worden door de leverancier voor het blok gezet: of wachten tot de prijzen zakken of afnemen tegen een hogere prijs dan vooraf is afgesproken. Zowel Koop als Maters adviseren telers om goed de kleine lettertjes na te lezen over de leveringsvoorwaarden in de contracten en goed contract te houden met de aannemers.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Yves

    Glasprijzen blijven stabiel ! Avast bij de Belgische glasboer !

Of registreer je om te kunnen reageren.