Home

Achtergrond 271 x bekeken

Spruitkool relatief laat de grond in

De Groningse akkerbouwer Eise Halsema (tweede van rechts) plant vanaf de plantmachine met drie medewerkers spruitkool.

Overbuurman Willy Poelman bestuurt de trekker. Halsema verbouwt op 26 hectare spruitkool. Op nog eens 27 hectare staan pootaardappelen en wintertarwe. Halsema moest lang wachten voor hij kon planten. "Het was beter om nog twee, drie warmere, droge dagen af te wachten maar het weer is te onvoorspelbaar. Het feit dat veel boeren stoppen met spruitkool kan goed zijn voor de prijsvorming." Foto Jan Bouman

Een groep Koreanen bracht op uitnodiging van het onderzoeks- en adviesbureau Green Q tijdens de relatiedag een bezoek aan het Improvement Centre in Bleiswijk. De Nederlandse glastuinbouw geniet wereldwijd grote bekendheid als voorloper. Het bedrijfsleven en tuinbouwtoeleveranciers hebben dan ook diverse contacten met tuinbouwbedrijven in over de hele wereld. Ook met een land als Zuid-Korea zijn er contacten opgebouwd. Uiteindelijk hebben die als doel: zaken doen. Foto Clement Mol

Een nieuw soort uienzaaimachine met daarop een machine die tijdens het zaaien het zaadje afdekt met compost is deze week in gebruik genomen. Biologisch akkerbouwer Anton van Vilsteren in Marknesse zaait er zijn uien mee. Van Vilsteren heeft de machine ontwikkeld met een paar collega’s, het onderzoeksinstituut PPO en machinefabriek Van Hienen. Foto Foto De Groot en Slot

Harold Maneschijn, werkzaam bij loonbedrijf Kleinjan Groep uit Daarle, zaait in Enter een drie hectare groot perceel in met gras. "Dit is een zaaimachine en frees in één enkele werkgang, ideaal om tijd te besparen", zegt Maneschijn. Het inzaaien van de 3 hectare kost hem zo’n drie uur. Dit is het eerste grotere perceel dat de loonwerker met de machine inzaait. De droge periode is hier een goed moment voor. "Het mooiste is als er vanavond nog een regenbui overeen komt", zegt Maneschijn. Foto Ruben Meijerink

Koningin Beatrix heeft vanmiddag een naar haar vernoemde uitbreiding van de Eemshaven geopend. De nieuwe voorziening is geschikt voor de zogeheten shortseavaart: de vroegere Europese kustvaart. Zeeschepen kunnen snel hun lading kwijt om vervolgens door te varen naar andere locaties in Noord-Europa. De Eemshaven werd 35 jaar geleden geopend en behelst onder meer een mouterij van Bavaria. De komende jaren wordt 5 miljard euro geïnvesteerd in onder meer twee elektriciteitscentrales. Foto ANP

Akkerbouwer Krijn van den Berg (l) in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn snijdt samen met medewerker Ari Jongejan het pootgoed. Bovenmaats pootgoed is goedkoper en door het te snijden krijgt het de gewenste maat. Van den Berg teelt 80 hectare fritesaardappelen. "We zijn vandaag met poten begonnen. De omstandigheden zijn goed. We zijn ruim twee weken later dan vorig jaar. Maar met wat warmte en op zijn tijd een buitje haalt het gewas de achterstand snel in." Foto John Biert

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.