Home

Achtergrond

Skal keurt in 2007 twee maal zoveel partijen af

Certificeerder Skal heeft in 2007 20 van de 44 onderzochte meldingen van mogelijke overtredingen afgekeurd.

In 2006 werd slechts een kwart van 40 meldingen afgekeurd. De stijging is het gevolg van de internationalisering van biologisch, maar ook het scherpere toezicht, aldus Skal.

In 2007 constateerde Skal 300 ernstige afwijkingen op landbouwbedrijven, 105 meer dan het jaar ervoor. Bij levensmiddelenfabrikanten werd dit jaar geen enkele ernstige afwijking aangetroffen.

In één geval leidde een compleet bedrijf haar certificeringsrecht kwijt. Een fruitteler zette onkruidbestrijdingsmiddelen in en verkocht ondanks herhaalde waarschuwingen zijn appels onder de noemen biologisch.

Waar geen afkeuring plaatsvond zijn de afwijkingen relatief snel hersteld, vaak gevolgd door een herkeuring op kosten van de ondernemer. Naast het aantal overtredingen op bedrijven nam ook het aantal meldingen toe van mogelijke fraude.

Waar in 2006 slechts een kwart van de gemelde gevallen werd afgekeurd steeg dit vorig jaar naar de helft. Het gaat om een breed pallet aan groenten en fruit, van citrusvruchten tot peren.

Van de afgekeurde producten was het meerendeel, 80 procent, afkomstig uit het buitenland. De bewuste partijen kwamen vooral van buiten de Europese Unie.

"Er zit volop groei in de biologische landbouw, er is veel vraag naar biologische producten en er wordt goed verdiend in de meeste sectoren. Dit trekt mogelijk ook gelukszoekers aan die het niet zo nauw nemen", aldus Jasper Vink, communicatiemanager van brancheorganisatie Biologica.

Uit de inspecties blijkt dat aanzienlijk minder kiemremmers voorkomen op biologische aardappels dan eerder het geval was. Bevatte in 2006 nog 67 procent van de monsters restanten van het middel chloorprofam, in 2007 was dit slechts 12 procent. De daling hangt samen met waarschuwingen voor extra controles, aldus Skal.

Of registreer je om te kunnen reageren.