Home

Achtergrond

Skal betrapt tweede opkweker van planten

Controle-organisatie Skal heeft voor de tweede keer dit jaar het certificaat van een biologisch opkweekbedrijf van jonge groenteplanten ingetrokken vanwege niet-toegestane bestrijdingsmiddelen.

Dit heeft Skal bekendgemaakt. De intrekking kan grote gevolgen hebben voor de bevoorrading van biologische groentebedrijven met voldoende geschikt plantmateriaal, erkent Skal-directeur Jaap de Vries. Hij heeft echter geen informatie over het marktaandeel van de twee opkweekbedrijven.

De keuringsinstelling is extra alert op het overige plantmateriaal dat de biologische sector gebruikt, stelt hij. Skal kon vandaag niet zeggen welke middelen zijn gevonden op de jonge groenteplantjes. Het nu geschrapte opkweekbedrijf was al eerder op de vingers getikt door Skal en had toen het bio-certificaat voor een deel van het bedrijf al verloren.
Aanleiding toen was dat bij een reguliere controle in de zomer van 2007 plantjes van een deel van het betreffende bedrijf niet-toegestane bestrijdingsmiddelen bevatten. Daarop is dit onderdeel van het bedrijf afgekeurd en is de rest van het bedrijf onder verscherp toezicht geplaatst.

Als uitvloeisel hiervan heeft Skal dit voorjaar opnieuw monsters genomen. Daaruit bleek opnieuw de aanwezigheid van te hoge concentraties van verboden bestrijdingsmiddelen. Een eenduidige oorzaak hiervan hebben deskundigen nog niet kunnen vaststellen. Toch heeft de Skal nu besloten om het certificaat van het opkweekbedrijf in zijn geheel in te trekken.
Het betrokken bedrijf moet nu alle afnemers informeren dat het geen status van biologisch bedrijf meer heeft. Voor producten die zijn geleverd aan de detailhandel of andere afnemers geldt geen informatieplicht. Dat is volgens Skal omdat het residu gevonden in een jong plantje niet meer aanwezig is in het eindproduct.

Volgens De Vries lijkt er geen verband tussen de twee nu betrapte bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.