Home

Achtergrond

Sector wil krachtiger stem in residudiscussie

Partijen in de teelt en afzet willen een krachtiger tegengeluid tegen de residupublicaties van milieuorganisaties.

De sector reageert hiermee op de campagne van de milieugroepen tegen de Europese harmonisatie van residuwaardes, waarvan Nederlandse telers mogelijk profiteren.

Handelskoepel FrugiVenta stelt dat Milieudefensie ten onrechte de voedselveiligheid van groente en fruit in twijfel trekt door de campagne Weet wat je eet. Ook de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) kwam met dit geluid.

Afgelopen week overlegden beide partijen en het Productschap Tuinbouw over de residudiscussies. De partijen in teelt en handel willen een steviger tegengeluid organiseren. Begin mei overleggen supermarkten en FrugiVenta met de Voedsel en Waren Autoriteit en ministeries over de acties van de milieuorganisaties.

Milieudefensie en Natuur en Milieu komen in het geweer tegen de harmonisatie van residu-eisen per 1 september. Die zal voor Nederlandse telers gemiddeld gunstig uitpakken. Volgens Natuur en Milieu gaan minder vergaande eisen uit Zuid-Europa dan ook in Nederland gelden. Natuur en Milieu heeft daarom vorige week een bezwaarschrift ingediend bij de Europese Commissie om deze harmonisatie terug te draaien.

De acties van de milieupartijen tegen residuen en de harmonisatie doen veel stof opwaaien bij teelt, handel en afzet. Voorlopig reageren handel en supermarkten het scherpst. Supermarktkoepel CBL onderzoekt mogelijkheden voor gerechtelijke stappen. FrugiVenta zit periodiek aan tafel met het CBL in een residuoverleg.

De teelt houdt zich daarbij nog relatief op de achtergrond, al stelt nu ook de NFO klaar te zijn om duidelijker tegengeluid te laten horen bij nieuwe publicaties.

De Nederlandse appel werd onlangs door Milieudefensie als vervuild gekenmerkt. De NFO weerspreekt die bevinding.

Of registreer je om te kunnen reageren.