Home

Achtergrond 174 x bekeken

Schokland krijgt monument Schuttevaer

De Koninklijke Schuttevaer plaatst een nationaal binnenvaartmonument op de dijk bij de oude haven van Schokland (Noordoostpolder).

Het ontwerp van kunstenaar Ids Willemsma werd donderdag gepresenteerd.

Met het 6 meter hoge beeld wil de organisatie voor de binnenvaart de strijd van schippers tegen het water eren, maar ook grondlegger Willem Jan Schuttevaer. Schokland is volgens de Koninklijke Schuttevaer een logische plek voor het monument. Toen de regering in 1860 besloot het eiland onder te laten lopen, zorgde Schuttevaer ervoor dat de haven behouden bleef.

Die haven bestaat nu nog steeds, maar ligt op het droge. Kunstenaar Willemsma verbeeldt in zijn werk verschillende dingen die met scheepvaart te maken hebben. ,,De vormentaal sluit aan bij de omgeving: zwart, massief, staal, havenwerken, constructie, scheepsbouw, vuurtoren en waterkering'', legt hij uit. Het kunstwerk wordt volgend jaar onthuld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.