Home

Achtergrond 194 x bekeken

SP en GroenLinks willen spoeddebat over ov-chipkaart

De oppositiepartijen SP en GroenLinks willen een spoeddebat over de ov-chipkaart.

Zij eisen dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) de regie overneemt van de openbaarvervoerbedrijven en regionale overheden.
"De tijd is daar rijp voor'', aldus SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer. "Deze chipkaart is volledig finito. Als Huizinga dat vindt en een Kamermeerderheid vindt dat ook, dan moet er nu worden doorgepakt en een andere weg ingeslagen worden.''

"De staatssecretaris moet de introductie van de chipkaart stopzetten'', reageerde Wijnand Duyvendak (GroenLinks). Hij noemt het onaanvaardbaar dat Huizinga weigert zelf conclusies te trekken uit het door haar gevraagde onderzoek door de Londense universiteit. De tijd is gekomen dat zij ,,geen vragen meer stelt maar antwoorden geeft''. Alleen als de staatssecretaris helderheid geeft "kan nog voorkomen worden dat dit project eindigt in een grote chaos''.

De regeringsfracties gaan lang zo ver niet, maar een spoeddebat lijkt onvermijdelijk. SP en GroenLinks zijn samen meer dan goed voor de vereiste steun van dertig Kamerleden. De Kamer zou 23 april met Huizinga praten over het nu wankelende project. Die hoopte dan antwoord te hebben van de vervoerbedrijven, zoals Connexxion, RET en NS, over de te volgen koers.

Coalitiepartijen CDA, PdvA en ChristenUnie reageerden niet meer verbaasd op het nieuws dat er een nieuwe chip nodig is. Het weekeinde werd al bekend dat de Radboud Universiteit in Nijmegen de kaart volledig heeft gekraakt.
Het is volgens de drie fracties nu zaak dat de ov-bedrijven zo snel mogelijk een knoop doorhakken en met een nieuwe chip komen met de laatste technische beveiligingen. Geen van hen gelooft nog echt dat het gaat lukken de kaart 1 januari 2009 in te voeren. Dus moet de strippenkaart nog even blijven.

Maar ondanks alle problemen is het nog steeds een "zinnig'' project, aldus Lia Roefs (PvdA). Er moet een nieuwe kaart komen. Maar de ov-bedrijven hebben het zelf aangeslingerd en moeten zelf zorgen dat er een vervolg komt, stelt Ernst Cramer (ChristenUnie). "Een nieuwe kaart met een nieuwe chip en de laatste technische beveiligingsmogelijkheden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.