Home

Achtergrond

Rozentelers maken bezwaar tegen nieuwe lichtregels

De rozencommissie van LTO Groeiservice dient een bezwaarschrift in tegen de nieuwe lichthinderregels die milieuminister Jacqueline Cramer vorige maand in concept naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dat heeft de commissie gisteren besloten tijdens een voorlichtingsbijeenkomst bij rozenteler Frank Olieman in Moerkapelle.

De nieuwe lichthinderregels gaan de rozentelers op twee punten te ver. "We hebben grote moeite met het voorstel om alle telers per 1 januari 2014 te verplichten minimaal 98% afscherming te hebben", aldus gewasmanager Matthijs Beelen. Volgens hem is die verplichting alleen na te leven met lichtdichte warmtedoorlatende schermen of met andere typen verlichting dan de huidige. Beide opties zijn nog niet beschikbaar.

Verder maken de rozentelers bezwaar tegen het voorstel om in de nanacht een maximale kier van 25% toe te staan. "We willen van die regel af omdat deze ten koste gaat van onze productkwaliteit. Telers komen in de knoop met hun klimaat, bovendien wordt het risico op bijvoorbeeld botrytis veel te groot."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.