Home

Achtergrond 193 x bekeken

Roep om politieke excuses Eurlings over spitsstrook A1

Het CDA klaagt over de "juridische rijstebrij'' rond spitsstroken.

Volgens Tweede Kamerlid Ger Koopmans is het te gemakkelijk fouten te verwijten aan de minister.

De Kamer voert vandaag een spoeddebat met verkeersminister Camiel Eurlings over de verlate openstelling van de spitsstrook op de A1 bij het knooppunt bij Hoevelaken.

De spitsstrook ging dinsdag open, na jaren ongebruikt te hebben gelegen na een verkeerde interpretatie van een uitspraak van de Raad van State uit mei 2004.

Koopmans nam het daarmee deels op voor zijn partijgenoot Eurlings, al eiste hij wel excuses van hem aan de automobilisten die op de A1 in de file hebben gestaan. Voor de hele oppositie van VVD, PVV, D66, GroenLinks, SP tot SGP is de minister eerst verantwoordelijk voor het geblunder en eiste politieke excuses.

Koopmans nam het daarmee deels op voor zijn partijgenoot Eurlings, al eiste hij wel excuses van hem aan de automobilisten die op de A1 in de file hebben gestaan. Voor de hele oppositie van VVD, PVV, D66, GroenLinks, SP tot SGP is de minister eerst verantwoordelijke voor het "geblunder'' en "geklungel''. Zij eiste politieke excuses. Volgens SGP'er Kees van de Staaij past Eurlings het boetekleed.

Regeringspartij PvdA nam afstand van de gebruikte harde taal, maar leverde evenzeer kritiek op Eurlings. Kamerlid Lia Roefs eiste een gedegen uitleg, en niet dat de schuld in andersmans schoenen wordt geschoven.

De minister begon met het aanbieden van "welgemeende en oprechte spijt'' richting de automobilisten. Hij klaagde echter over het moeras van procedurele eisen waarin ,,tal van besluiten wegzinken''.

Eurlings erkende evenzeer dat hij als minister eerstverantwoordelijk is. Hij gaf de Kamer een reconstructie van de gang van zaken, en erkende daarbij een onjuiste interpretatie van de uitspraak van de Raad van State. Maar volgens Eurlings is dat enigszins begrijpelijk gezien het unieke karakter van de uitspraak.

Het ministerie heeft volgens hem ,,een voorzichtige lijn gekozen'' en "zich niet comfortabel geacht'' om de weg tijdelijk open te stellen tegen een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur, zonder een besluit over de definitieve openstelling. Hij ontkende verwijten over een verkeerde interpretatie aan het adres van de Raad van State.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.