Home

Achtergrond 178 x bekeken

Resultaat ZON 4,9 miljoen euro

ZON haalde in 2007 een positief resultaat van 4,9 miljoen euro.

Dat werd gerealiseerd door kostenbeheersing, lagere afschrijvings- en financieringslasten en de resultaten uit enkele vastgoedtransacties, meldt de afzetorganisatie. Mede in het kader van de ledenbindingsregeling keert ZON één miljoen euro aan de leden uit.

ZON realiseerde in 2007 een totale omzet van 283 miljoen euro (2006: 281 miljoen). De beperkte omzetstijging werd met name veroorzaakt door een matige prijsvorming voor alle aangevoerde producten, met een positieve uitzondering voor de paprika’s. In 2007 traden diverse nieuwe telers toe tot de coöperatie. Het betreft voornamelijk telers van paprika, witlof, asperges en komkommers. Op 1 januari 2008 telde ZON 470 leden. Dat waren er 507 in 2006.

Voor 2008 wil ZON het areaal en de omzet uitbreiden. De afzetorganisatie wil de positie naar het grootwinkelkanaal verder verstevigen. Tevens wil ZON enkele buitenlandse markten en de foodservicemarkt verder ontwikkelen. Ook wil ZON nadrukkelijker haar regiefunctie in de keten in te vullen, gericht op verbetering van de kwaliteit en de dienstverlening.

De financiële basis van ZON blijft stevig, volgens boekhoudnormen: de eigenvermogenspositie in het balanstotaal is 50 procent. Bij andere afzetorganisaties in de groente en fruit ligt deze fors lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.