Home

Achtergrond 192 x bekeken 1 reactie

Regie nodig in groenteafzet

Het lukt The Greenery niet het voortouw te nemen bij bundeling in de afzet groente en fruit.

Er is regie nodig bij samenwerking, maar hoewel bij telers de noodzaak duidelijk is, hebben zij koudwatervrees. Nu valt een poging van The Greenery samen met de vorming van een associatie van producentenorganisaties.

De koepel van afzetorganisaties DPA onderschrijft de noodzaak van het tegengaan van de versnippering door bundeling, maar tot klinkende resultaten leidt het vooralsnog niet. Van een afstand bezien lijken beide initiatieven elkaar daarbij te verlammen.

Dit jaar zal er op de markt weer meer aanleiding zijn voor bundeling. Edeka nam recent Plus over. De agf-inkoop van honderden winkels komt zo op een hoop bij het inkoopkantoor van Edeka in Hamburg. Dat betekent een landverschuiving aan inkoopconcentratie, terwijl aan aanbodszijde het aantal leveranciers alleen toeneemt.

Het glasseizoen komt nu langzaam op gang, waardoor de nieuwe krachtsverhoudingen gevoeld zullen worden en de druk op de partijen toeneemt om stappen te ondernemen. Voor bundeling bestaan verschillende modellen, waarbij alliantie met The Greenery er één is.

Dat de sector geen overhaaste stappen zet valt te prijzen, maar het lijkt tijd om ook tot consolidatie over te gaan. In andere landbouwsectoren zijn ondernemers de telers al voorgegaan.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    Verwacht geen regie van de amateurs van the greenery.

    De meeste bestuurders van the greenery zijn of worden in de benen gehouden door gmo of bestuursvergoedingen van de cooperatie, droogt die stroom op dan vallen ze meestal acuut om door faillisement. (van Dongen, van Gelder, Korse)

Of registreer je om te kunnen reageren.