Home

Achtergrond 296 x bekeken 4 reacties

Regering Argentinië legt export van rundvlees stil

Argentinië is gestopt met de export van rundvlees.

De Argentijnse regering wil dat er meer rundvlees in het land blijft voor de lokale bevolking. Om dat te bereiken heeft de overheid de belasting op de export van rundvlees verhoogd. Daardoor is de export van rundvlees financieel onaantrekkelijk voor Argentijnse exporteurs.

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is al dagen geen vlees meer te krijgen en in de keukens van scholen en ziekenhuizen groeit de bezorgdheid. De boeren in het land staken nu drie weken en hebben in veertien provincies meer dan vierhonderd blokkades opgeworpen. Ze protesteren tegen de voorgenomen belastingverhogingen.

Argentinië is een belangrijke exporteur van rundvlees naar Europa. Het land voerde vorig jaar 57.000 ton rundvlees uit naar diverse EU-lidstaten. Het grootste deel daarvan gaat naar Duitsland. Nederland importeerde vorig jaar 9.000 ton rundvlees.

Naast de verhoging van de belasting op de export van rundvlees zijn de exporttarieven voor sojabonen ook gestegen. De Argentijnse regering wil dat de akkerbouwers overstappen op de teelt van mais en gerst voor de productie van rundvlees.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  minder vlees is minder seks ,zegt de hulpbisschop van roermond,argentinie is overwegend katholiek

 • no-profile-image

  eddy kuttschreutter

  De regering heeft om de stakingsdeelnemers onder druk te zettten de export stil gelegd. De regering wil een graantje mee pikken van de hoge sojaprijzen. Door het verhogen van de exportbelasting zijn met name de kleinere boeren het meest getroffen.
  Lees meer over Argentinie en Uruguay in http://gtsa.wordpress.com/
  of www.gatewaytosouthamerica.com

 • no-profile-image

  gert

  in argentinie is de meeste grond in handen van de grootgrondbezitters,die hebben de pachtprijzen verdrievoudigd ivb met hoge graanprijzen op de wereldmarkt,de regering heeft een forse heffing gelegd op de export van graan en vlees,de boeren kunnen daardoor niet profiteren van de hoge prijzen van graan maar zitten wel met hogere kosten.de regering wordt daar altijd gesteund door de grootgrondbezitters,terecht dat de boeren in opstand komen

 • no-profile-image

  P.melk/vlees producent

  ik heb gisteren op teletext gelezen dat er in argetinie heffing op door boeren geproduceerd rundvlees was ingevoerd om de inlandse prijs te verlagen.
  Het lijkt er op dat de consument hierdoor beschermt wordt tegen te duur voedsel.
  Maar misschien kan geen enkele boer voor die prijs plus heffing wel duurzaam(in tijd) vlees produceren?; en dan is dit een kortzichtige en niet oplossing gericht beleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.