Home

Achtergrond 158 x bekeken

Regeling voor klokkenluider bij overheid moet beter

De bestaande regelingen voor klokkenluiders bij de overheid schieten tekort.

Een derde van de vermoedens van misstanden wordt intern niet gemeld, blijkt uit onderzoek door de Universiteit Utrecht. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil de klokkenluidersregelingen verbeteren.

De minister heeft de Tweede Kamer vandaag geschreven dat ze de onderzoeksresultaten zorgelijk vindt. Klokkenluiders bij bijvoorbeeld een ministerie, gemeente of de politie moeten vermoedens van misstanden "veilig, vertrouwd en eenvoudig'' kunnen melden binnen hun organisatie, aldus Ter Horst. Ze komt in het najaar met een actieplan.

Uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat klokkenluidersregelingen maar beperkt bijdragen aan de interne melding en opsporing van misstanden. Slechts 31 procent van de ambtenaren kent de regelingen. Die gelden ook uitsluitend voor ambtenaren in actieve dienst. Zij mogen voorts alleen misstanden melden binnen de organisatie waar ze werken.

Daarnaast bieden de klokkenluidersregelingen nauwelijks rechtsbescherming en te weinig garantie op een vertrouwelijke behandeling van de klacht.

De bescherming van klokkenluiders is een gevoelig punt tussen minister Ter Horst en de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid heeft de minister eind vorig jaar gevraagd een fonds op te richten voor klokkenluiders die in de financiële problemen raken. Zij weigerde tegemoet te komen aan dat verzoek, omdat het fonds weinig zou toevoegen aan de huidige bescherming van klokkenluiders, die "als adequaat wordt gezien''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.