Home

Achtergrond

Raster beschermt weiland tegen ganzen

Boeren en medewerkers van Natuurmonumenten plaatsen net buiten Giethoorn een 4 kilometer lang raster dat grazende ganzen weg houdt van het boerenland.

De ganzen liepen zolang hun kuikens nog niet kunnen vliegen vanuit natuurgebied De Wieden massaal de weilanden van boeren in. Het verjagen van de beesten bleek niet afdoende te helpen en de boeren schieten ondanks een jachtontheffing uit principe geen ganzen met kuikens af. De zogeheten Hoogwaterzone trekt van oudsher veel watervogels aan. Foto Ruud Ploeg

Melkveehouder Roy Pierik voert zijn negentig koeien mais en gras van eigen land. Grasland is er volgens de veehouder meer dan voldoende. Dit is nodig voor het uitrijden van mest. Met de blokkenwagen achter de tractor rijdt Pierik de stal in . Samen met zijn ouders heeft hij een maatschap. Ze beschikken over 28 hectare grasland en 14 hectare mais. Op driekwart van het grasland heeft hij inmiddels kunstmest uitgereden. Van het natte weer had hij weinig last. "De grond bestaat hier voornamelijk uit zand en is goed gedraineerd", vertelt Pierik. Foto Ruben Meijerink

Op een gehuurd perceel in Swifterbant schuift een vierwielig gemotoriseerd karretje, afgedekt met wit zeildoek, over een tulpenbed. "De beschutting met zeildoek is uitsluitend tegen de kou, felle zon en straffe wind", vertelt Erik de Wit, die samen met Jaap Bankert aan het ziekzoeken is. Volgens De Wit is het ziekzoeken met een karretje minder inspannend, omdat de spuitvloeistof er aanhangt en dus niet hoeft te worden gedragen. "Het percentage aangetaste tulpen schommelt tussen de 0 en 0,5 procent", zegt De Wit. Foto Clement Mol

Akkerbouwer René Berghuis uit het Groningse Usquert laat mest uitrijden op graszaadstoppel. "Het betreft een perceel van 6 hectare. Hier gaan we straks de aardappelen poten. De mest wordt uitgereden met een sleepslang. Het heeft de laatste dagen wel geregend, maar met een sleepslang hoef je niet met een zware tank op het land. Daardoor is er weinig insporing." Foto Jan Bouwman

Gerard de Groot in Harmelen oogst komkommers. Zaterdag opent hij zijn kas voor het publiek. "In Leidsche Rijn zijn veel nieuwkomers. Veel mensen komen niet verder dan het schap in de supermarkt", motiveert hij de deelname aan Kom in de kas. Hij teelt met zijn broer 2,8 hectare komkommers. Zij maakten 6 jaar geleden de overstap van Vleuten naar het uitwijkgebied Harmelen. Dit weekeinde zetten ruim 300 tuinders de deuren van hun kas open. Het thema van Kom in de Kas is dit jaar arbeid en scholing. Foto William Hoogteyling

Bezoekers bekijken de nieuwe vleesvarkensstal van de maatschap Mooi-Adolfs in het Groningse Slochteren. De vleesvarkenshouders hielden een succesvolle open dag in hun nieuwe twee nieuwe stallen, die plaats bieden aan 280 zeugen en 1920 vleesvarkens. Hiermee verdubbelt het aantal plaatsen op het bedrijf. Zaterdag gaan de aanwezige dieren vanuit de oude stallen naar de nieuwbouw. De oude stallen worden in de komende maanden gerenoveerd om omstreeks juni met het dubbele aantal varkens te kunnen draaien. Foto Harry Tielman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.