Home

Achtergrond

Rabobank is grootste kassenbezitter

De Rabobank bezit kassen met een oppervlakte van ruim 550 hectare, zo is te lezen in het financiële dagblad van 17 april 2008. Met het toepassen van de sale-and-lease-backconstructie verkopen de tuinders kassen (zonder de ondergrond) aan de bank en pachten hem terug. Hierdoor kunnen deze ondernemers beter profiteren van de subsidieregelingen MIA en VAMIL, doordat de bank ze met de eigen fiscale winst kan verrekenen. Het dagblad gaat niet in op de perikelen met de normale afschrijving van de kassen in verband met de ondergrond.

Momenteel wordt flink geïnvesteerd in nieuwe kassen, ondanks de matige opbrengstprijzen van de producten in de meeste jaren. In elk geval maken de kassenbouwers goede jaren. Ondernemers van rond de 30 jaar bouwen vaak complexen groter dan 10 hectare in nieuwe glastuinbouwgebieden als Agriport A7 in de Wieringermeer. Vaak gaan deze ondernemers samenwerkingsverbanden aan. Het woord ondernemers is ook op zijn plaats omdat ze vaak andere activiteiten ontplooien, zoals sorteer- en verpakkingscentrum, energieopwekking of uitzendbureau.

De Rabobank heeft €7 miljard uitstaan bij de telers van groenten, fruit en sierteeltproducten. Van dat geld zit €5 miljard in de glastuinbouw. In hoeverre de kassen in de sales-and-lease-back daarbij zitten is niet bekend. De grond eronder blijft eigendom van de tuinders, die na een aantal jaren de kas ook weer kunnen terugkopen. De kassen in eigendom van de bank behoren bij de modernste in hun soort, omdat zowel modernisering als milieu- en energieoverwegingen de aanzet geven tot de investeringen. Het marktaandeel van de Rabobank in de financiering van tuinbouw is 84%. Het artikel van het financieel dagblad is niet online te lezen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met de trefwoorden ‘afschrijven kassen’

Meer informatie AgriHolland, 17 april: Rabobank heft grootste areaal kassen in Nederland

Meer informatie Rabobank over de Sale-and-lease-backconstructie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.