Home

Achtergrond

Rabobank grootste eigenaar tuinbouwkassen

In de afgelopen jaren is de Rabobank eigenaar geworden van ruim 550 hectare tuinbouwkassen in Nederland.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Via de sale-and-lease-backconstructie kunnen telers hun kassen verkopen aan de bank. Hierdoor kunnen ze gebruik maken van fiscale faciliteiten voor de aftrek van milieu- en energie-investeringen waar de bank garant voor staat.

De bank laat deze faciliteiten via de eigen boekhouding lopen. De teler krijgt een vergoeding voor de overdracht van de fiscale aftrekpost aan de bank. De grond blijft eigendom van de teler en na verloop van tijd kan hij de kas weer terugkopen.

De tot voor kort ruime afschrijfmogelijkheden voor milieu- investeringen hebben voor een sterke groei van nieuwe complexen geleid. Vooral dertigers die het familiebedrijf overnemen kiezen voor schaalvergroting, waarbij de constructie van de bank veel voordelen geeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.