Home

Achtergrond 242 x bekeken

Rabo biedt glastuinbouw Bergerden helpende hand

De Rabobank heeft zich bij de overname van de activa door coöperatie Greenhouse Energy opmerkelijk loyaal opgesteld, stelt curator van Energiecombinatie Bergerden (ECB).

De bank incasseert bij het faillissement van ECB een verlies van zeker een half miljoen euro. Dat blijkt uit transactiedetails van curator Wouter Korteweg. Eind maart werd bekend dat Greenhouse Energy de activa van de failliete onderneming ECB wilde overnemen. De Rabobank is als financier ook betrokken bij Greenhouse Energy.

De hoogte van het verlies op de vordering van de Rabobank is nog niet zeker. De curator gaat volgende week aan tafel met de hoofdfinancier van ECB en de huidige eigenaar Greenhouse Energy. "Dan zullen we aan de vordering rekenen, maar de bank blijft met een scheur in de broek zitten. Het is bijzonder dat een bank een onderneming wil blijven financieren, terwijl geen garantie bestaat dat de uitstaande schuld geheel wordt voldaan. Blijkbaar wil de bank dat het project een kans van slagen heeft."
De Rabobank had 10 miljoen euro uitstaan in ECB. Het Rabo-onderdeel Lage Landen had een vordering van 4,8 miljoen euro. Ook voor dit onderdeel wordt nog gesproken over het eindbedrag.

De bank zelf wil niet op transacties met individuele klanten ingaan. "Voor ons staat de continuïteit van de energieleveranties aan afnemende telers voorop", zegt Dick Oosthoek, afdelingsdirecteur akker- en tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.