Home

Achtergrond 198 x bekeken 5 reacties

PvdD Gelderland wil minimaal Comfort Class

De fractie van de Partij voor de Dieren in Gelderland dient woensdag tijdens een vergadering van de Commissie Landelijk Gebied en Water (LGW) een initiatiefvoorstel in om de bouw van diervriendelijker varkensstallen te stimuleren via een subsidieregeling.

De partij wil bij verplaatsing in het kader van de reconstructie subsidies geven aan bedrijven die bouwen volgens de principes van de welzijnsvriendelijke Comfort Class-stal of systemen die nog hoger geclassificeerd staan op het gebied van welzijn. Ook vindt de PvdD dat de provincie zich in moet zetten om te komen tot een marktsegment van diervriendelijk regionaal geproduceerd vlees.

De Comfort Class is een stalsysteem dat wordt beproefd op Praktijkcentrum Raalte. De stal is gebouwd door LTO en de Dierenbescherming met de behoeften van het dier als uitgangspunt. Principes uit de Comfort Class-stal worden hier en daar toegepast in de praktijk.

In een officiële reactie op het voorstel stelt LTO Noord niets te zien in een eventuele verplichting om minimaal volgens de Comfort Class normen te bouwen. "Een verplichte toepassing van bovenwettelijke maatregelen vinden wij ongewenst", aldus de verklaring. De organisatie waarschuwt er voor dat in veel gevallen vergunningsprocedures overgedaan zouden moeten worden, in een situatie waarbij er al veel tijdsdruk is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dorien

  Het zou verkeerd zijn om dit te verplichten. We moeten wel de europeese normen handhaven. Het moet voor de boer vrij zijn in hoevere hij meer aan dierwelzijn wil en zeker niet onbelangrijk kan doen. De meeste boeren willen het voor de dieren goed doen. Het is wel zo dat hij moet kunnen blijven concuren in binnen en buitenland. De verschillende organisaties moeten er ook rekening mee houden dat hoe meer ruimte ze per dier willen hebben de daarvoor bestemde stallen ook groter zullen worden. Als ik kijk naar de ophef over de zogenaamde megastallen, dan is er voor stallen die op deze manier worden gebouw ook niet veel draagvlak en dat meer door de toename van geur. Op een varken dat buiten loopt kan je geen luchtwasser plaatsen. Dit heb ik ook geplaats bij het ander artikel over dit onderwerp.

 • no-profile-image

  Bekijk het van de andere kant

  Moeten ze die mensen flats ook maar afschaffen, of in ieder geval een minimale vierkante meters tellen per mens en huisdier! In kroegen en discotheken idem! Als ik al die mensen flats zie dan denk ik dat die varkens die op één verdieping leven het niet zo slecht hebben!

 • no-profile-image

  van lto

  Dat zat er dus al aan te komen. LTO bouwt een "diervriendelijke" stal en over een tijdje wordt het een verplichting in NL of in elk geval worden er elementen uitgepikt. Dank je LTO, je jaagt je eigen leden naar het buitenland. LTO verlengstuk van de overheid ? Dacht het wel.........

 • no-profile-image

  willem

  maak er maar royal class van

 • no-profile-image

  .

  Moet de gierige hollander ook royal class beurs trekken. En geen royaal goedkoop eten willen hebben. Zoals t vlees in de supers op t moment uit t oostblok komt belachelijk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.