Home

Achtergrond

Proef met Australische drugstest in het verkeer

De politie gaat komend najaar een grootschalige proef doen met een Australische drugstest, die daarna mogelijk snel wordt ingezet om het gebruik van drugs in het verkeer te controleren.

Verkeersminister Camiel Eurlings kondigde dit vandaag aan in de Tweede Kamer, na vragen van PVV'er Barry Madlener. Eurlings pleitte nadrukkelijk voor een beleid van ,zero tolerance'' als het gaat om de aanpak van drugs in het verkeer: "Eén joint is één te veel''.

Momenteel controleert de politie in Twente jongeren achter het stuur op drugs. Die controles zijn tijdrovend, ook omdat een bloedtest nodig kan zijn. Eurlings wil de Australische drugstest, die gebaseerd is op speekselonderzoek, eerst uitproberen om te bezien of die betrouwbaar is.

Volgens schattingen is zeker 10 procent van de verkeersdoden "drugsgerelateerd''. Dat komt neer op een aantal van tachtig per jaar. Maar dat kunnen er drie keer zoveel zijn. In Australië althans is uit sectie gebleken dat bij 30 procent van de verkeersslachtoffers drugs in het spel is.

In de Tweede Kamer is een meerderheid van CDA, PvdA en ChristenUnie al langer ervoor om drugs in het verkeer streng aan te pakken. Na twee keer te zijn betrapt op het gebruik van drugs moet de automobilist zijn rijbewijs inleveren, vinden ze.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.