Home

Achtergrond 322 x bekeken

Productiegroei in Gesloten Kas kan verdubbelen

De Nederlandse glastuinders halen uit hun gesloten kassystemen in 2018 een ongeveer 30 procent hogere productie en leveren daarnaast 25 procent energie.

Dat stelt Peter Klapwijk, directeur van het onderzoeks- en adviesbureau Green Q. Hoewel de ontwikkelingen in gesloten teeltsystemen stagneren, gaat Klapwijk er vanuit dat deze teeltwijze de enige mogelijkheid voor de Nederlandse tuinbouw is om te overleven.

"De huidige meerproductie schommelt om en nabij de 15 procent", licht Klapwijk toe. "Dat moet met het gebruik van specifieke kennis de komende jaren zeker verdubbelen."

Daarnaast geeft Klapwijk aan dat de glastuinbouw een nog belangrijkere rol in de energievoorziening zal gaan spelen. "Met de Gesloten Kas kan een energiebesparing van 25 procent worden gehaald in vergelijking met de traditionele teeltmethode. Door nog efficiënter met energie om te gaan moet het mogelijk zijn juist energie te produceren in plaats van te gebruiken. In mijn optie zal de glastuinbouw in 2018 ongeveer 25 procent energie leveren."

De mogelijkheid van energielevering heeft volgens Klapwijk niet alleen te maken met warmtekrachtinstallaties (WKK’s), maar ook met zonnestraling. "De huidige instraling van ruim 150 procent op kassen wordt niet effectief gebruikt. Met nieuwe technieken moet deze overtollige warmte tijdelijk worden opgeslagen en later weer in de kas worden gebruikt."

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.