Home

Achtergrond 328 x bekeken 3 reacties

Prijsstijging voedsel valt mee

De prijsstijging van voedsel valt relatief best wel mee.

Dat stelde directeur Directoraat-Generaal Landbouw Herman Versteijlen van de Europese Commissie gisterenavond op een discussieavond met boeren in Heerenveen.

Volgens de Europese topambtenaar ontstaat door de huidige hoge prijzen van landbouwgrondstoffen 0,9 tot 1 procent inflatie. Versteijlen stelt dat de prijs van landbouwgrondstoffen zoals granen en zuivel veel minder snel is gestegen dan bijvoorbeeld ijzer.

In Nederland geven burgers 10 procent van hun inkomen uit aan voedsel. Dat vindt Versteijlen relatief weinig. Een stijging van voedselprijzen raakt dan ook niet zozeer Nederlanders als wel de derdewereldlanden.

Versteijlen stelt ook dat de productie van biobrandstoffen, vaak aangewezen als een van de oorzaken van de huidige hoge voedselprijzen, tot nu toe weinig invloed heeft op de prijs van landbouwproducten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bart jochems

  een knappe kop die versteilen. het wordt hoog tijd dat de consumenten eens inzien dat ze meer van hun buget moeten besteden aan de basis en minder aan luxe . ik vind het al een paar jaar niet meer normaal dat bv jonge mensen hier in belgie bouwgrond kopen van 150000 € daar dan nog is een huis op bouwen van 250000€ 3 weken op een jaar op vakantie twee dure wagens voor de deur . en dat alles met hooguit 80 uren ( 40 per persoon) per week te gaan werken. en dat nog 6 weken verlof erbij. Nou als ik dit zie versta ik best waarom men zijn eten niet meer kan betalen.
  Wij moeten als producenten veel meer uren werken om die luxe van de consumenten te garanderen door goedkoop voedsel te produceren.
  groeten bart jochems

 • no-profile-image

  gert

  en de prijsstijging van diesel en benzine valt niet mee,maar voedsel mag niet duur zijn,dan schreeuwt men moord en brand .

 • no-profile-image

  Rik

  Het raakt niet alleen de mensen in ontwikkelingslanden. Het raakt ook de Nederlandse boer in de intensieve veehouderij. De voerprijzen zijn met pakweg 30% gestegen maar wat doen de vleesprijzen? Niks dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.