Home

Achtergrond 176 x bekeken

'Prijsstijging rijst is zeepbel'

Veel beleggers zijn uit de tarwe gestapt en speculeren nu op de termijnmarkten met rijst. Daardoor zijn de rijstprijzen de laatste weken sterk gestegen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw noemt de prijsstijging van rijst een zeepbel. "De voorraden rijst zijn bijna net zo groot als vorig jaar. De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht een grotere oogst dan vorig jaar."

De voorraden en de oogstverwachting geven geen reden voor de enorme prijsstijging van rijst. Het wordt alleen veroorzaakt doordat speculanten de tarwemarkt vaarwel hebben gezegd na de laatste prijsdalingen. Ze hebben zich nu op de rijst gestort. Nu de prijzen stijgen houdt iedereen rijst vast. Bij tarwe zie je het tegenovergestelde. Nu de prijzen dalen komt er meer aanbod", aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.