Home

Achtergrond

Prijseffect biobrandstof overschat

Het is helemaal niet zeker dat voedselprijzen blijvend hoog zijn. Het prijsopdrijvende effect van de opkomst van biobrandstoffen wordt overdreven, al is het beter dat de subsidie hierop ophoudt te bestaan.

Dat schrijft landbouweconoom Niek Koning van Wageningen Universiteit. Koning loopt met zijn schrijven vooruit op een in mei te verschijnen rapport: Long-term global availability of food: continued abundance or new scarcity. Voor het rapport onderzochten Wageningse wetenschappers onder leiding van Koning de voedselproblematiek.

De conclusies van het rapport weerspreken of nuanceren vergelijkbare analyses van belangrijke organisaties als de FAO en Oeso. De FAO waarschuwde eerder bij monde van voorzitter Jacques Diouf voor de negatieve aspecten van hoge voedselprijzen.

Koning, die leiding geeft aan de Wageningse werkgroep, concludeert dat de voedingsprijzen wellicht slechts tijdelijk hoog zijn. Hij wijst daarbij op de jaren zeventig, toen wetenschappers ook vreesden voor blijvend hoge prijzen en voedselschaarste.

Als oplossingen voor de hoge prijzen en voedselschaarste noemt hij het bevorderen van agrarisch vakmanschap door meer onderzoek en het ontwikkelen van de landbouw in ontwikkelingslanden. Ook het minder consumeren van dierlijke producten en het stoppen van subsidie op biobrandstoffen noemt hij mogelijke oplossingen.

Lees ook Hoge voedselprijzen hoeven geen stand te houden op de lange termijn

Of registreer je om te kunnen reageren.