Home

Achtergrond

Prijs Britse grond stijgt flink

De gemiddelde prijs van landbouwgrond in Groot-Brittannië is in de periode eind maart 2007 tot eind maart dit jaar met 34 procent gestegen naar 24.675 euro per hectare.

Land van 'uitstekende kwaliteit' kan volgens de prijsbarometer van grondmakelaar Knight Frank meer dan 30.000 euro per hectare opbrengen. De laatste drie maanden van het afgelopen jaar (januari tot eind maart) ging het om een toename van 12 procent. Dat is een recordprijsstijging in een kwartaal. Bijna 60 procent wordt gekocht door individuele boeren of bedrijven in de agribusiness.

De sterke stijging van het afgelopen jaar wordt volgens Knight Frank veroorzaakt doordat veel Britse boeren land bijkopen, door de voortdurende belangstelling van buitenlandse boeren en door vermogende particulieren die het drukke stadsleven willen ontvluchten. Daarnaast zien financiële investeerders steeds meer toekomst in de landbouw.

Andrew Shirley, hoofd plattelandsonderzoek bij Knight Frank: "Ierse en Scandinavische boeren blijven in de markt voor Britse bedrijven, zelfs bij het huidige prijsniveau is grond hier nog altijd goedkoper dan in hun eigen land. Bovendien maakt de sterke euro het nog eens extra interessant." Shirley benadrukt dat het onderzoek een gemiddelde aangeeft: "Bij sommige transacties wordt aanzienlijk meer betaald."

Volgens Knight Frank wordt bijna een derde van de vrijkomende boerderijen gekocht door stadsmensen. Woordvoerder Shirley: "Ze krijgen echter steeds meer concurrentie van boeren die inspelen op de hoge graanprijzen."

Of registreer je om te kunnen reageren.