Home

Achtergrond 162 x bekeken

Postbodes staken in Den Haag

De postbodes in Den Haag hebben vandaag het werk neergelegd.

Zij bezorgen geen post en ook de brievenbussen in de stad worden niet geleegd. Voor rouwpost en medische post maken de stakers een uitzondering.

De nachtploeg van 250 man op het sorteercentrum in Den Haag begon om middernacht als eerste met de actie. Om acht uur volgden de ochtendploegen in alle Haagse vestigingen waar post wordt verwerkt. Vakbond AbvaKabo en postbedrijf TNT schatten dat ongeveer 80 procent van de 500 postbodes in de ochtenddienst aan de stakingsoproep gehoor heeft gegeven.

Het TNT-personeel in Den Haag bijt met de staking het spits af van een estafetteactie om meer loon. De volgende actiedag is vrijdag. Dan staken de postbodes in Amsterdam. De estafette mondt uit in een landelijke stakingsdag op dinsdag 27 mei.

De cao-onderhandelingen tussen de bonden en TNT liepen eerder deze maand vast. De bonden eisen 3,5 procent meer loon per 1 april 2008. TNT biedt 1,5 procent per april en nog eens 1,5 procent per januari 2009. Ook wil het bedrijf nu al afspraken maken over een toekomstige versobering van de arbeidsvoorwaarden. Die is volgens TNT nodig om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

TNT legt in een paginagrote advertentie in de dagbladen uit dat de loonkosten omlaag moeten. De concurrenten werken goedkoper, want zij betalen de postbodes minder. Het conflict over 3 of 3,5 procent is wel op te lossen, stelt het bedrijf. Maar het gaat TNT vooral om afspraken over besparingen op de lange termijn. Het bedrijf wil een aparte cao voor postbodes en sorteerders. "Wij zijn ons ervan bewust dat dit hen direct en hard treft in de portemonnee.'' Alleen zo kan het postbedrijf het verlies aan banen beperken en collectieve gedwongen ontslagen voorkomen, aldus de advertentie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.