Home

Achtergrond 8 reacties

Politiek speeltje

De een verpakt het in een aardig omhulsel, de andere kiest voor de frontale aanpak. Maar landbouwminister Gerda Verburg en hoogleraar Rudy Rabbinge zeggen in wezen hetzelfde: meer landbouwgrond moet worden omgezet in natuur.

Verburg kleedt het in: voor een grote biodiversiteit is de hulp van boeren nodig. Zij moeten meer samenwerken met ecologen. Biodiversiteitsbehoud zou zich in een land met zoveel landbouwhectares vooral daar op moeten richten, zei zij op visite bij Natuurmonumenten. Rabbinge gaat korter door de bocht: 30 procent van het Europees landbouwareaal kan naar natuur. Ondanks die opmerking pleit hij net als Verburg voor meer overleg, in plaats van de huidige hectarestrijd tussen landbouw en natuur.
Op het gevaar af door natuurorganisaties voor opportunistisch te worden versleten: deze conclusies steken schril af bij de noodkreten over productietekorten en voedselcrises. Rabbinge zegt dat de EU-omslag kan door marginale gronden aan de natuur te geven, maar dat is niet de praktijk. Nederland offert vooral hoogproductieve grond op.
Natuur en landbouw hoeven elkaar niet uit te sluiten, als voor beide maar een langetermijnvisie wordt ontwikkeld. Te vaak en te veel wordt de landbouw echter in de waan van de dag als politiek speeltje gebruikt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Ik denk dat ze er na 5 jaar geen eurodubbeltje voor over hebben.

 • no-profile-image

  W. v.d. Heijden

  Als onze overheid agrarische percelen, aangrenzend aan (grote) natuurgebieden gaat toevoegen aan deze natuur, krijgt het instemming, van een groot deel van onze bevolking. Maar de plannen om in
  uitgestrekte polderlandschappen, weilanden om te zetten, in natuur, wekt veel weerstand op. En dit niet alleen onder boeren (wat ik niet ben!) De burger
  kan ook genieten van dit wijdse landschap, als het in gebruik is, als hoogproductieve gronden voor de landbouw. De gigantische bedragen die hier voor nodig zijn, kunnen beter bestemd worden!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Wie zei het ook alweer? " Of we nu gelijk hebben of niet, we hebben de wind mee".
  Dat is het motto van de milieumaffia, en Staatsbosbeheer, een "Staat" in een staat, waar zelfs Parlementair Den Haag geen vat meer op heeft.

 • no-profile-image

  oostlander

  Laat je niet voor de gek houden met die zgn. natuur mensen. In de meeste gevallen is het een grote rotzooi met allerlei soorten onkruid die nu vrij spel krijgen. Dat is mooi, dat hoort zo zeggen de beheerders dan maar echt en met mij vele burgers het gewone weidse hollandse landschap zonder poespas is pas echt mooi en vast geen rommelig zooitje zoals nu het geval is. Maar boeren, dan moet de koe wel weer de wei en kom niet met die onzinnige ecomomische smoesjes aan. Die mestwetgeving trilt al op zijn grondvesten dus nog even en het landschap is weer groen met zwart witte stippen!!!!!

 • no-profile-image

  jac de bont

  hebben ze bij dit kabinet het niet meer over waarden en normen ?
  zolang er in de wereld zoveel honger geleden wordt, heeft de regering de morele plicht om voetselproduktie te stimuleren in plaats van vele milioenen over de balk te smijten.

 • no-profile-image

  burke

  het begint erop te lijken dat het hele kabinet stront in de ogen heeft , als u zo door blijft gaan met uitsluitend ontmoedigingsbeleid uit te voeren. Ga zo door en de agrarische sector wordt vanzelf omzeep geholpen. alles naar de natuur ??? over een aantal jaren moet het weer teruggezet worden naar de landbouw wegens een gebrk aan grondstoffen. Overheid gebruik uw verstand eens en laat u niet door de linkse kliek leiden.

 • no-profile-image

  gert

  boeren worden met dit natuurbeleid er zo ondergeschoffeld,door deze zgn.wetenschappers en idealisten zonder realiteitsbesef

 • no-profile-image

  Kubelink

  "Alles naar de natuur ???" en "over een aantal jaren moet het weer teruggezet worden naar de landbouw wegens een gebrek aan grondstoffen" . . . Ha, ha, ha! Burke jongen, leer eerst zelf je verstand te gebruiken als er tussen al dat zaagsel nog iets te vinden is. Je lult over dingen waar natuurlijk totaal geen sprake van is. Je kunt nog altijd naar school gaan hoor. Een mens is nooit te oud om te leren. In jouw geval adviseer ik groep 1 van het basisonderwijs.
  En oh ja, nog even over die hypocriete schreeuwerds die nu zitten te zeiken over de morele plicht die onze regering zou hebben om de voedselproductie te stimuleren t.b.v. zielige hongerlijdende kindertjes in Afrika: Waar waren jullie met dat argument van (geënsceneerd) medeleven toen we die boterbergen en melkplassen hadden? En waarom hoor ik nu niemand over de teelt van gewassen voor biobrandstof waarvoor ook voedsel geproduceerd had kunnen worden? Hongerige kindertjes ? . . . het interesseert de schreeuwerds als Jac de Bont geen mallemoer, als ze zelf maar niks hoeven in te leveren! Ga je allen doodschamen!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.