Home

Achtergrond 344 x bekeken 1 reactie

Pluimveesector wil afzet broedeieren verbeteren

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) werken samen aan een project om de afzetmogelijkheden voor broedeieren te verbeteren.

Op dit moment ligt daarvoor een subsidieaanvraag bij het Fonds voor Pluimveebelangen.

"Na de subsidieverlening beginnen we met de eerste fase", legt Piet Faber van de NOP uit. "Daarin gaan we de huidige structuur en de knelpunten en kansen in kaart brengen." Uit deze analyse moet blijken wat de volgende stappen zijn.

Jan Breteler van de NVP hoopt het inkomen van vermeerderaars te kunnen verbeteren. "De vermeerderaars zijn nu gewoon zwaar onderbetaald. Wie weet lukt ons hetzelfde als met Novipluim, dat succes heeft door bundeling. Hopelijk gaan we medio 2008 van start."
In eerste instantie zouden de organisaties zelf de financiering regelen. Vanwege de nauwe banden tussen de NOP en de regionale LTO-organisaties werden ook deze bij het project betrokken. Dit liep echter moeizaam. "De ZLTO haakte op het laatste moment af, puur omdat ze niet met de NVP wil samenwerken", stelt Breteler.

De ZLTO geeft zelf aan de NVP niet als logische partner te zien. "De NVP heeft andere uitgangspunten dan wij en is dus geen strategische bondgenoot", aldus Hans Fuchs van de ZLTO.
Subsidie via het Fonds voor Pluimveebelangen bood uitkomst. De uitvoering ligt in handen van adviesbureau Arvalis. Hiermee komt het project voor Fuchs los te staan van de oorspronkelijke partijen. "Het is nu losgekoppeld van ZLTO, NOP en NVP. Het Fonds voor Pluimveebelangen wordt opdrachtgever."
NOP en NVP denken hier anders over. Breteler: "De stuurgroep die het op gaat pakken bestaat uit mensen van de NOP en NVP. Het blijft een gezamenlijk project."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    nono

    een schande dat de ZLTO dit project op het laatste moment niet medefinacierd terwijl volgens de eerste afspraken eind deze maand klaar had moeten zijn.
    Echt haantjes gedrag we zullen als individueel meer moeten doen en gaan samenwerken met vermeerderaars onderling

Of registreer je om te kunnen reageren.