Home

Achtergrond 217 x bekeken

Platteland voelt het veiligst

Een kwart van de inwoners van grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voelt zich wel eens onveilig.

Het Centraal Bureau voor Statistiek noemt het verschil met (on)veiligheidsgevoelens op het platteland groot: daar geeft een op de zeven mensen aan zich wel eens onveilig te voelen.

Uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie blijkt dat het veiligheidsgevoel voor het derde jaar op rij iets is gestegen en dat de criminaliteit daalt. Begin dit jaar voelde 20 procent van de totale bevolking van vijftien jaar en ouder zich wel eens onveilig. In 2005 antwoordde nog 27 procent van de ondervraagden 'wel eens' op de vraag hoe vaak zij zich onveilig voelden. 3 procent gaf aan zich vaak niet veilig te voelen, meldde het CBS. Dat cijfer is hetzelfde als vorig jaar, aldus het CBS, maar lager dan de afgelopen twee jaar.

Gemeten aan het aantal gepleegde delicten is de criminaliteit ten opzichte van 2005 gedaald. De nieuwe Veiligheidsmonitor laat zien dat per honderd inwoners 39 strafbare daden werden gepleegd, drie jaar eerder waren er dat 47. Veel voorkomende criminaliteit maakt slachtoffers onder een kwart van de Nederlandse bevolking. Dat is vrijwel hetzelfde als vorig jaar, meldt het CBS, maar minder dan in 2006 en 2005. In 2005 gaf 29 procent aan slachtoffer te zijn geweest. Er zijn vooral minder mensen die zijn geconfronteerd met fietsendiefstal en inbraak, het percentage slachtoffers van geweld of vandalisme veranderde niet of nauwelijks.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.