Home

Achtergrond

Peenprijs rijst de pan uit door vroege export

De peenprijs schiet door naar boven door een tekort aan wortelen.

"Normaal zijn we op Koninginnedag voor wat de tonnen betreft halverwege het seizoen, maar dit jaar hebben we het meest voor die datum verkocht en krijgen we daarna een tekort", zegt peenhandelaar Jos de Boer uit het Noord-Hollandse Westwoud.

Op 8 maart vindt er een omslagpunt plaats in de peenhandel, zegt De Boer. "Dit jaar gaat de prijs omhoog." De noteringscommissie in Emmeloord kwam donderdag tot een prijs van € 17,50 tot € 19,50 voor zowel B-peen als schaaltjespeen. Een stijging van € 2,50 binnen een week. In zes weken tijd is de prijs verdubbeld.

De Boer verwacht dat de prijs nog hoger wordt. "Het lijkt of ze in sommige landen vergeten zijn om te zaaien", merkt hij aan de vraag. De Boer draait intussen overuren. "arenlang heb ik op zaterdag niet gewerkt, maar de laatste weken moet ik wel. Anders krijg het niet af."
Van de peenproductie wordt 90 procent uitgevoerd. De Europese wortelconsumptie hangt deels af van de temperatuur. Vorig jaar rond deze tijd woede er een hittegolf in Europa, waardoor wortelrijke winterkost als hutspot weinig werd genuttigd.

Peen brengt nu gemiddeld € 150 per kist, van ongeveer 650 kilo per stuk, op. Aan het begin van het seizoen, in november, beurde een teler daar nog zo’n € 100 voor. Daar staat een kostprijs van grofweg € 95 per kist voor. Dat betekent dus dat goede tijden zijn aangebroken voor de teler met kwaliteitspeen in de koeling. De meeste peen is echter in een vroeg stadium verkocht. Deels vanwege het slechte prijsverloop van vorig seizoen en deels vanwege de mindere kwaliteit die weg moest.

"In de herfst zijn we goedkoop wortelen gaan wegzetten, omdat we een overschot hadden", legt handelaar De Boer uit. "Wij dumpten onze mooie peen en de Poolse markt had het nakijken. Dat is marktwerking en concurrentie."

Of registreer je om te kunnen reageren.