Home

Achtergrond

Paprika geeft onder leds iets zwaardere vrucht

De leds die bij paprikateler Jack Alblas in Kwintsheul boven de paprika’s hangen, zorgen ervoor dat het gewas goed groeit en de vruchten van het tweede zetsel iets zwaarder zijn.

De plantontwikkeling onder de leds gaat zo’n twintig procent harder dan het gewas dat geen extra licht krijgt. Het begin van het tweede zetsel geeft op dit moment 100 gram tot 200 gram per m2 meer vruchtgewicht. Het valt Alblas op dat het gewas goed groeit, maar zodra er vruchten aan de plant hangen de energetische waarde van de leds te laag is.
Bij alle drie de proeven hangt er per plant 2,5 Watt.

Alblas denkt dat dit vermogen per plant omhoog moet, willen leds rendabel worden in vruchtgroententeelten. Alblas: "Ik verwacht dat het vermogen 3 tot 6 keer hoger moet. Het probleem is namelijk dat vruchtgroenten te hard dessimileren omdat het warme teelten zijn. Hierdoor zal het effect niet snel zijn dat de opbrengst een stuk hoger komt te liggen. Bij koude sierteeltgewassen zoals chrysant en freesia verwacht ik veel meer efficiency", zegt Alblas.

Het inlinesysteem van ledleverancier Flow Magic hangt net onder de kop van de planten. Alblas belicht van 3 uur ’s nachts tot 17.00 uur. Bij de teler hangen drie proeven; één proef met alleen witlicht, één proef met een combinatie van rood en blauw licht, en één proef met rood, wit en blauw licht. De proef met rood, blauw en witlicht, lijkt tot nu toe het meeste effect te hebben; de kleur van het blad en de kop ziet donkerder.

Bekijk de fotoreportage die het Weekblad Groenten en Fruit eerder maakte over de proef met de leds bij Jack Alblas

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.