Home

Achtergrond

'Overheidsinstellingen steeds onpersoonlijker'

Overheidsinstellingen worden steeds onpersoonlijker in hun benadering van mensen. Zij laten mensen bellen naar centrale telefoonnummers met keuzemenu's. Zij maken gebruik van callcenters die geen antwoord hebben op specifieke vragen en mensen van het kastje naar de muur sturen. Die onpersoonlijke dienstverlening gaat ten koste van het groeiende aantal mensen dat maatwerk nodig heeft.

Dat stelde Erry Stoové van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vandaag bij de presentatie van het jaarverslag over 2007. Overheidsinstellingen, maar ook bedrijven, standaardiseren hun dienstverlening omdat dat goedkoper is. Maar juist mensen die maatschappelijk of financieel toch al buiten de boot vallen, hebben maatwerk nodig, aldus Stoové.

De Sociale Verzekeringsbank , die zorg draagt voor de AOW en de kinderbijslag, heeft in 2007 al alle callcenters afgeschaft. Er wordt gewerkt aan serviceteams zodat klanten met één SVB-medewerker hun dossier kunnen bepreken.

De SVB had in 2007 ruim 4,9 miljoen klanten, 55.000 meer dan in 2006. Vooral het aantal AOW'ers nam toe. De bank keerde in 2007 25,2 miljard euro uit aan ruim 2,6 miljoen AOW'ers. Dat is 1 miljard euro meer dan in 2006 en de grootste stijging in een jaar tijd sinds de invoering van de AOW.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.