Home

Achtergrond 269 x bekeken

Ook salmonellavrije status jongveebedrijven

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) introduceert een Salmonella JongveeMonitor voor niet-melkleverende melkveebedrijven.

Het doel daarvan is om deze bedrijven in staat te stellen om een 'Salmonella onverdacht'-status te krijgen. Dat is vooral belangrijk voor bedrijven die runderen uitwisselen met gecertificeerde melkveebedrijven. Dat meldt GD in zijn blad GD Veterinair.

Omdat de zuivelbedrijven de aanpak van salmonella op melkveebedrijven gaan stimuleren, krijgen ook niet-melkleverende bedrijven, die zaken doen met melkveebedrijven, daarmee te maken. Te denken valt aan opfokbedrijven van jongvee en uitschaarbedrijven, die opfok van jongvee en het weiden van runderen voor meerdere melkveebedrijven verzorgen.

Daarnaast kunnen niet-melkleverende bedrijven de bewaking van hun Salmonella-status gebruiken om een besmetting van zichzelf, zijn gezinsleden, eventuele medewerkers en bezoekers op het bedrijf te voorkomen. Dat is vooral interessant bij bedrijven met een sociale functie.

De Salmonella JongveeMonitor bestaat uit een intake-onderzoek bij de start in het programma en een bewakingsonderzoek voor de bedrijven, die een 'Salmonella onverdacht'-status hebben.

Het intake-onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek bij de tien jongste runderen met een leeftijd vanaf negentig dagen. Jonge kalveren spelen vaak een rol bij het in stand houden van een salmonella-infectie. Komen er in alle monsters van de tien onderzochte jongste runderen geen afweerstoffen tegen salmonella voor, dan krijgt het bedrijf de status 'Salmonella onverdacht'. Om de zes maanden wordt de status gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.