Home

Achtergrond 171 x bekeken

Ook politiebond ACP accepteert morrend cao-bod

In navolging van de NPB heeft nu ook de andere grote politiebond ACP vandaag morrend ingestemd met het cao-voorstel voor de politie van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Daarmee staat niets een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor het politiepersoneel meer in de weg. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft de algemene vergadering van de bond haar standpunt bepaald op grond van de ledenraadpleging. Het besluit is niet zonder slag of stoot gevallen. Van de Kamp: "De standpuntbepaling leidde tot heftige discussies.''

Beide grote bonden blijven zeer ontevreden over het voorstel van Ter Horst, die werkgever van de politieambtenaren is. NPB en ACP concluderen echter dat de bewindsvrouw blijkbaar het maximaal haalbare heeft geboden en dat nieuwe acties daar geen verandering meer in brengen. De bonden hebben maanden actie gevoerd om hun eisen voor een in hun ogen goede cao kracht bij te zetten.
De minister biedt een driejarige cao aan, waarin de politiemensen in 2008 een loonsverhoging van 3,5 procent krijgen, het jaar daarop 3,3 en in 2010 3,25 procent. Verder krijgt het politiepersoneel dat nu is ingedeeld tot en met salarisschaal negen, deze zomer een eenmalige uitkering van 1200 euro bruto en in de zomer van 2009 nog een eenmalige storting van 600 euro bruto. Tenslotte krijgen alle politiemensen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari een maandelijkse toelage van 100 euro bruto, die in januari 2009 nog eens met 50 euro bruto wordt verhoogd.

Van de Kamp benadrukt dat de ACP-leden vinden dat de structurele problemen over financiële waardering en respect voor het politiepersoneel in het voorstel van Ter Horst niet zijn opgelost. "Het voorstel van de minister wordt door de leden beleefd als slikken of stikken'', zegt hij. "Het past naar onze mening niet bij een kabinet dat normen en waarden zo hoog in het vaandel heeft. Het is zeer slecht bij de politieambtenaren gevallen.'' Uiteindelijk is toch ingestemd, vooral uit financiële noodzaak voor een groot deel van de ACP achterban.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.