Home

Achtergrond 188 x bekeken

Ook in zomerpiek snelle paspoortcontrole op Schiphol

Reizigers kunnen dit jaar tijdens de traditionele zomerdrukte op Schiphol snel door de paspoortcontrole, ondanks een personeelstekort bij de grensbewaking.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft dat gisteravond toegezegd tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.
De minister zei dat hij met "enig vertrouwen de belofte kan waarmaken'' dat de grensbewaking op Schiphol zich ook tijdens de zomerpiek zal houden aan afspraken over een snelle doorstroom van reizigers. De afspraken houden in dat 95 procent van alle passagiers die aankomen op Schiphol binnen 10 minuten door de paspoortcontrole moet zijn. Vertrekkende passagiers kunnen binnen 6 minuten langs de grensbewaking.

De Tweede Kamer hield donderdagavond een spoeddebat over de personeelsproblemen bij de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, nadat scheidend luitenant-generaal Minze Beuving en de commandant grensbewaking Frank Rippens in een week tijd allebei hadden gewaarschuwd voor problemen door drukte bij de paspoortcontrole. Rippens meldde begin deze maand dat in een jaar 180 vacatures zijn ontstaan op een totaal van 520 grensbewakers.

Inmiddels is de bezettingsgraad van personeel bij de paspoortcontroles verhoogd tot ongeveer 85 procent, onder meer door personeel in te zetten uit andere disctricten van de marechaussee. Van Middelkoop gaf toe dat hij daarmee gaten met gaten vult, maar hij zei dat de ingreep tijdelijk is. "Dit kun je niet lang volhouden.''

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zei dat momenteel gewerkt wordt aan de inzet van nieuwe technologieën om het groeiend aantal passagiers op Schiphol in de toekomst beter te kunnen verwerken. Zo vindt er een proef plaats met een automatische paspoortlezer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.