Home

Achtergrond 301 x bekeken 1 reactie

Onverkoopbare uien

Op sommige boerderijen is het nog steeds zichtbaar: de plek waar enkele jaren geleden uien moesten worden gestort omdat ze onverkoopbaar waren.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat telers de uien aan de straatstenen niet kwijt konden. Ook nu is het aanbod groter dan de vraag en de prijs navenant laag.
De hoogste tijd om de negatieve prijsspiraal te doorbreken, dacht Jan Bakker, akkerbouwer en handelaar in onder meer veevoer en mest. Hij wil het overschot aan uien opkopen om zo het aanbod weer in evenwicht te brengen met de vraag.
Het is een mooi, prijzenswaardig initiatief, maar helaas is het vrijwel zeker kansloos. Ook in het verleden is geprobeerd de miserabele uienprijs uit het diepe dal te trekken. In maart 2005 lanceerden telers de stichting BAK (Bevordering Afzet Kwaliteitsuien). Mede-initiatiefnemer was Jaap Haanstra, nu akkerbouwvoorman van LTO. Doel was 250.000 tot 300.000 ton uien van slechtere kwaliteit op te kopen en buiten het consumptiecircuit af te zetten. Dit moest de prijs van goede uien opvijzelen. De beoogde hoeveelheid uien werd niet gehaald. Het plan verdween in de prullenbak. Dat dreigt ook nu te gebeuren.
Uientelers zijn moeilijk te porren voor collectieve aanpak van problemen of afstemming van het areaal op de vraag. Sterker: het areaal uien is sinds 2006 elk jaar gegroeid en stevent af op een nieuw record.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    uien

    Niet te porren?? Kan dr weinig meer van maken dan SUKKELS

Of registreer je om te kunnen reageren.