Home

Achtergrond 178 x bekeken

Online discussie uitkomsten teelttechnisch onderzoek

Telers kunnen online discussiëren over uitkomsten teelttechnisch onderzoek.

Glasgroentetelers kunnen binnenkort via de site van het Productschap Tuinbouw met elkaar discussiëren over de uitkomsten van teelttechnisch onderzoek.

Het schap bouwt nog deze maand een functie in de huidige website in waarbij telers kunnen reageren en met elkaar in dialoog kunnen gaan over onderzoeksresultaten. Het schap beoogt met deze applicatie, die Trefpunt gaat heten, dat telers beter en meer op de hoogte zijn van de uitgekomen onderzoeksrapporten. Deze onderzoeken zijn namelijk vaak deels of geheel gefinancierd met heffingsgeld. "Op een google-achtige wijze kunnen telers dan voortaan gemakkelijk zoeken op onderzoek", aldus het PT. Ook zouden telers via een discussie de onderzoeksresultaten kunnen vertalen naar de praktijk.

Een andere aanleiding is dat heffingbetalers hebben aangegeven dat het momenteel vrij lastig is om via de site de juiste rapporten te vinden. Volgens het schap hoeft een teler zich bij de nieuwe site ook maar een keer een wachtwoord in te voeren. De database voor glasgroenten wordt een soort pilot. Wanneer de ervaringen hiermee goed zijn, wil het schap de functie ook uitbouwen naar andere sectoren binnen het PT en eventueel ook ander soort onderzoek zoals marktonderzoek. De bedoeling is dat de dragende organisaties binnen het PT ook op hun website linken naar deze onderzoeksdatabase van het PT. In de sectorcommissie Groenten en Fruit van het PT gisteren, gaf Johan van Haarlem, voorzitter van de NFO aan dat zo’n database een goed idee is. De fruittelersorganisatie heeft echter zelf een zogenoemde 'kennisconsulent' aangesteld die actief het fruitonderzoek vertaalt naar de fruittelers. "Dat werkt ook heel goed."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.