Home

Achtergrond 212 x bekeken

Onderzoek naar screening borstkanker in privékliniek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt privékliniek DITI Nederland in Utrecht die een screening op borstkanker aanbiedt zonder daarvoor de juiste papieren te hebben.

Het gaat om een methode waarbij met een infraroodcamera de lichaamswarmte in kaart wordt gebracht.

Dat antwoordt minister Ab Klink (Volksgezondheid) vrijdag op vragen van de SP. De kliniek heeft niet de vergunning die voor dit soort bevolkingsonderzoek nodig is. De inspectie vermoedt dat de kliniek de methode toch aanbiedt.

Met deze zogeheten digitale thermografie kunnen volgens de website van DITI Nederland vroeg afwijkingen in de borsten aan het licht komen, zoals borstkanker maar ook infecties en vaataandoeningen. Vooral voor jonge vrouwen zou deze methode aan te bevelen zijn wegens de radioactieve straling waaraan ze bij regulier borstonderzoek worden blootgesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.