Home

Achtergrond 220 x bekeken

Onderzoek naar geschiktheid brijnlozing voor algenteelt

Uit een onderzoek moet blijken of zout drainwater geschikt is voor de kweek van algen die vervolgens goed gebruiken zijn in de teelt van vissen.

Stichting H2O Organic en Imares doen momenteel een laboratorium- en bureaustudie naar het idee. De aanleiding van het onderzoek is dat telers in de toekomst geen zout afvalwater meer mogen lozen op het riool. Een voorbeeld daarvan is de brijnlozing; dit is het afvalwater dat overblijft bij de omgekeerde osmose van osmoseapparatuur.

"Het idee is om te kijken of het zoute water van glasteelten gebruikt kan worden voor de teelt van algen", aldus Dick van der Sar van Imares. In de proef wordt gekeken of algen op dit water groeien en hoe snel. Ook wordt gekeken wat de voedingswaarde van de algen is die in dit water zijn gekweekt en voor welke vissoorten deze algen geschikt zijn. De proef moet begin volgend jaar conclusies opleveren. Het project krijgt geld van SIGN en Innovatienetwerk en het projectenfonds van de Rabobank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.