Home

Achtergrond 186 x bekeken

Onderwijsstaking treft Groot-Brittannië

Voor het eerst in twee decennia staken onderwijzers in Engeland en Wales op grote schaal.

Volgens de Britse omroep BBC is donderdag circa een derde van de scholen getroffen door de acties.

De lerarenbond NUT eist meer salaris en zegt dat de eendaagse staking pas het begin is van een lange campagne. Ongeveer de helft van de 8000 getroffen scholen ging donderdag dicht, de overige scholen stuurden sommige klassen naar huis.
In Liverpool waren slechts zeven van de 194 scholen geopend. Voor het begin van de staking deelden leerkrachten voor de schoolpoorten pamfletten uit aan de ouders om uitleg te geven. Vele moeders en vaders moesten een dag vrij nemen om hun kinderen op te vangen.
De NUT telt ongeveer 200.000 leden. Ze vinden het loonbod van de regering van 2,45 procent onvoldoende. Volgens de docenten moet er minimaal 4,1 procent bij wegens de hoge inflatie. Andere bonden hebben zich niet aangesloten bij de acties van de NUT.
Alle grote politieke partijen hebben de staking veroordeeld. De Britse premier Brown noemde de staking "ongelukkig en teleurstellend''.
Volgens de regering worden leerkrachten beter betaald dan andere personen in de openbare dienst. Het gemiddelde jaarinkomen van een leerkracht in Londen schommelt volgens minister van Onderwijs Jim Knight rond de 34.000 pond (42.500 euro).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.