Home

Achtergrond

Ondanks een slecht seizoen vroeg asperges oogsten

Koen-Jos Berns oogst bijzonder vroeg de eerste asperges van de koude grond.

Met zijn broer Bertie-Pierre leidt hij in Limburg een bedrijf met 3,5 hectare asperges, maar ook tientallen hectares dahlia’s, tarwe, suikerbieren en aardappelen. De vroege oogst verbaast hem. "Vorig jaar oogstten we met een goed seizoen achter de rug op 23 maart. Dit jaar was het seizoen eigenlijk vrij slecht en ging ik uit van later in april. We werken zonder verwarming maar met een dubbele laag folie. Het helpt dat we op de meest lichte zandgrond telen." De gebroeders Berns zetten dit jaar ook een nieuw ras in: avalim. "Hij moet dikkere stelen geven. Het ziet er goed uit." Foto VidiPhoto

De Friese Schapenhouder Gerrit Kingma en zijn dochter Gonnie (op foto) laden bij de Waddendijk in de buurt van het Groningse Vierhuizen een trailer rammen uit. Het is een reguliere verweiding. Voordat de beesten vrij zijn worden ze behandeld tegen wormen. In totaal houdt Kingma in het noorden circa 1.800 schapen die dit jaar 3.240 lammeren voortbrengen. Voor dochter Gonnie is het tevens een praktijkoefening. Ze volgt de opleiding veehouderij aan het AOC Terra in Leeuwarden. Foto Jan Bouwman

Een vrachtwagen lost een lading kunstmest bij Buseman Granen en Meststoffen in het Groninger Scheemda. Kunstmest is sinds vorig voorjaar bijna twee keer zo duur geworden, zegt directeur Focko Buseman. "Veel akkerbouwers willen daarom dierlijke mest uitrijden. Daar krijgen ze ook nog geld voor toe. Maar het weer zit niet mee. Als de eerste knoop in de tarwe zit, kan geen mest meer worden uitgereden omdat de tarwe dan te veel beschadigt. Als het natte weer aanhoudt, hebben akkerbouwers meer kunstmest nodig voor de tarwe. Omdat kunstmest zo duur is, zoeken handelsbedrijven, zoals wij, naar goedkopere kunstmest. Deze vrachtwagen is geladen in de Duitse havenstad Papenburg." Foto Koos van der Spek

Eelke Haringsma, chauffeur bij Mink Transport uit Scharsterbrug, haalt melk op bij het melkveebedrijf Schep Holstein Friesland in Zandhuizen. Het transportbedrijf komt bijna elke dag op het melkveebedrijf in de gemeente Weststellingwerf om melk op te halen. De 440 melkkoeien op dit bedrijf geven zoveel melk, dat de truck van 35 ton om de anderhalve dag vol is. Alle melk van het Friese melkveebedrijf gaat naar DOC Kaas in Hoogeveen.< i> Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.