Home

Achtergrond 3 reacties

Omzetaandelen biologische versproducten bijgesteld

Het marktaandeel van biologische versproducten was in 2005 en 2006 veel lager dan brancheorganisatie Biologica voorheen rapporteerde.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Biomonitor.

In totaal bleek in 2006 55,4 miljoen euro aan omzet onterecht onder de noemer vers te zijn geschaard. De omzet had tot kruidenierswaren moeten worden gerekend. Biologica was gedwongen de cijfers te herzien toen het landbouweconomische instituut LEI een nieuwe rekenmethode aandroeg.

Nu blijkt dat het marktaandeel aardappelen, groente en fruit geen 4,4 procent was maar 3,5 procent. Biologisch vlees maakte 1,6 procent uit, en geen 2,3 procent. Het marktaandeel van vleesvervangers daalde van 21 procent naar 19 procent.

Volgens Uli Schnier van de Taskforce Biologisch doen de nieuwe cijfers niets af aan de volwassenheid van de sector en de betrouwbaarheid van de Biomonitor. "Het is nu eenmaal lastig om over bijvoorbeeld het natuurvoedingskanaal goede inschattingen te maken. De precieze cijfers ontbreken. We hebben ook voor het eerst een panel de cijfers laten beoordelen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koervelds Gait

  Wat is van dit bericht nu van waar?
  De hele dag hoor je op het nieuws en journaal dat het geweldig met biologische produkten gaat. Nu blijkt eigenlijk dat dit nu toevallig wel waar is, doordat er in 't verleden met gesjoemeld is. 2% wat is dat toch veel. En er zjn meer bioboeren nodig? Een ketting moet je trekken, drukken kun je 'm niet! Kortom, als er veel vraag naar is, dan gaan boeren van zelf wel over naar de bio.............

 • no-profile-image

  gli

  Als gezin eten we eigenlijk nooit bewust biologisch. Sterker nog: we eten bijna nooit biologisch! Toch ben ik een voorstander van biologische producten. Liever veel dan minder! Als dit lang op het internet staat zal men mij van alle kanten (terecht) aanvallen.
  Maar concreet: ik ben een voorstander van 75% biologische producten. maar die dan wel geproduceerd worden tegen een kosten dekkende prijs. En zo niet? De consument wil het niet, en is bereid om beperkte gezondheidsrisico's te nemen voor een wat lagere consumentenprijs (zoals wij. als rustend agrarier).
  Overheid!!!! jullie hebben een taak!!!

 • no-profile-image

  Blut

  Als de biologische producten gezonder waren, dan zou men ze ook meer gaan gebruiken, maar dat is nog steeds niet bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.