Home

Achtergrond

Olieprijs weer richting de 120 dollar

De olieprijs steeg vrijdag met meer dan 3 dollar richting de 120 dollar per vat. De oliemarkt maakt zich zorgen over de oplopende spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten, de productieverstoringen in Nigeria en een geplande staking van oliewerkers in Schotland.

De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg naar 119,50 dollar, dichtbij het recordniveau van 119,90 dollar, dat op dinsdag werd neergezet. Een vrachtschip dat was gecharterd door de Amerikaanse marine vuurde waarschuwingsschoten af op twee Iraanse speedboten in de Perzische Golf. Daarop verdwenen de speedboten. Iran is een van de grootste olieproducenten ter wereld.

De olieprijs staat verder onder druk door een staking van oliewerkers in Nigeria. Ook werd de productie daar verstoord door een aanval van rebellen op een oliepijpleiding van Shell. Bij een raffinaderij in Schotland zijn oliewerkers van plan dit weekeinde het werk neer te leggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.