Home

Achtergrond 403 x bekeken

Nordzucker beticht van fraude

Bietenleveranciers stappen naar justitie met de beschuldiging dat het Duitse suikerconcern Nordzucker heeft gesjoemeld om de volle herstructeringsbijdrage van 100 miljoen euro uit de EU-kas te kunnen incasseren voor sluiting van de fabriek in Güstrow in Meckelenburg-Vorpommeren.

De eind vorig jaar opgerichte telersorganisatie Norddeutsche Rüben AG, die zich inzet voor het behoud van de fabriek, meent dat het concern tijdens de campagne deze winter de productie met opzet heeft opgeschroefd naar 1,1 miljoen bieten en 165.000 ton suiker. Dat is precies de capaciteit die een te sluiten fabriek moet hebben om het genoemde compensatiebedrag te ontvangen.

De fabriek in Güstrow, waarvoor voor renovatie eerder door de Duitse overheid en de EU 30 miljoen euro is gevoteerd, draaide bij vorige campagnes altijd met een capaciteit van 0,7 miljoen bieten en 100.000 ton suiker. Norddeutsche Rüben heeft daarvan aangifte gedaan bij het openbaar ministerie, zo heeft haar zakelijk leider meegedeeld.

Norddeutsche Rüben streed tot dusver vergeefs voor het behoud van de vestiging, maar hoopt dat de bedoelde informatie alsnog een ommekeer ten goede teweeg kan brengen. Norddeutsche Rüben heeft eerder het aanbod gedaan dat de fabriek kan worden gehandhaafd voor de verwerking van bieten tot bio-ethanol.

Nordzucker wenste echter vast te houden aan volledige ontmanteling en gedeeltelijk hergebruik van onderdelen van de installaties in de overige fabrieksvestigingen. Los daarvan gelooft Nordzucker niet dat het iets laakbaars zou hebben gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.