Home

Achtergrond

Noordelijke tuinders boos op Tennet en Essent

Tuinders uit het noorden van het land voelen zich 'bij de neus genomen' door Tennet en Essent.

Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Een akkoord dat deze week werd gesloten tussen Essent, Tennet en de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel, biedt namelijk nog steeds geen ruimte voor nieuwe initiatieven voor groene stroom. Telers waren hier na de bijeenkomst waar het akkoord werd gesloten wel van uitgegaan, zegt een furieuze Cees Ruhé, voorzitter van LTO Noord Glaskracht, in het dagblad.

Alleen telers met WKK's die al op een wachtlijst stonden voor aansluiting op het stroomnet hebben iets aan het akkoord. Telers met nieuwe initiatieven voor teruglevering zitten als het ware nog steeds klem, en dat zorgt volgens Ruhé voor financiële problemen. Als tuinders geen absolute zekerheid hebben over teruglevering, krijgen ze bij de bank geen financiering.

Er moet volgens Ruhé dan ook een structurele oplossing komen voor de WKK-problematiek, ook gezien het aantal faillissementen in de glastuinbouw in Zuidoost-Drenthe. Hoge stroomkosten zijn volgens hem een belangrijke oorzaak van die ontwikkelingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.