Home

Achtergrond 163 x bekeken 3 reacties

'Nog geen oplossing probleem biggenexport'

Er is nog geen oplossing voor de problemen tussen de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en biggenexporteurs.

De sector moet voorlopig extra kosten maken om naar een aantal bestemmingen in onder andere Noord-Spanje te exporteren.

Dat zegt Toon Wassenberg van de Bond van Waaghouders. Een woordvoerder van de VWA kan dit nog niet bevestigen. Wel geeft hij aan dat in een aantal gevallen mogelijk uitzonderingen gemaakt kunnen worden als de reis aantoonbaar korter dan 24 uur is. Door een nieuwe routeplanner geeft de VWA voor een aantal belangrijke bestemmingen geen exportcertificaat voor belevering binnen 24 uur af. Dit betekent extra kosten, omdat biggen nu onderweg moeten rusten.

Wassenberg uitte vorige week de verwachting dat de problemen maandag uit de wereld zouden zijn. Dit bleek echter nog niet het geval. "Er is wel een goed gesprek geweest, maar het is nog niet opgelost. Wel gaat het de goede kant op, ik hoop dat we er in de loop van de week uit zijn."

Wyno Zwanenburg van varkenshoudersvakbond NVV vindt het een schijnvertoning. "Het lost allemaal niks op. De dieren worden tijdens een extra stop nu overgeladen, waardoor het risico op dierziektes toeneemt. Het welzijn wordt alleen maar slechter." Zwanenburg noemt het duidelijk aantoonbaar dat de bestemmingen binnen 24 uur te bereiken zijn. "Ik hoop dat de VWA dat ook gaat beseffen. Je kan niet van achter een bureau opeens zeggen dat de wereld anders in elkaar zit."

Zwanenburg vreest een verdere daling van de prijzen doordat het vertrouwen in de markt afneemt. Bovendien worden er meer kosten gemaakt. "Er blijft geen big om liggen, ze gaan alleen onder andere omstandigheden en voor andere prijzen weg. Voor de extra kosten draait alleen de boer op."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knorine

  ze sturen de vwa maar mee in de vrachtwagen naar spanje kunnen gelijk zien hoe lang het rijden is en of stoppen onderweg mens en dier vriendelijk is en wij zijn ze hier even kwijt.

 • no-profile-image

  gert

  in spanje stoppen veel varkenshouders omdat het voer te duur is geworden

 • no-profile-image

  bert

  aanhanger ontwikkelen die op de rust plaatsen breeder gemaakt kan worden, zodat de biggen even meer ruimte hebben om tot rust te komen. kijk maar naar kermis ondernemers die hebben van die vrachtauto's bij. dan hebben ze ineens een brede caravan.???
  dan is 24 uur geen probleem meer

Of registreer je om te kunnen reageren.