Home

Achtergrond 152 x bekeken

Nog geen duidelijkheid systeem congestiemanagement wkk’s

Tennet, de netbeheerders en het ministerie van Economische Zaken komen op z'n vroegst in de derde week van april met een oplossing voor de krappe netcapaciteit voor wkk’s.

Dat zegt Rob van der Valk, energiedeskundige bij LTO Noord Glaskracht. Aanvankelijk was de bedoeling dat de voorstellen voor een oplossing voor de problematiek er voor 1 april lag. In het voorstel is in ieder geval het systeem van congestiemanagement uitgewerkt. Dit is een marktmechanisme om bij te veel aanvoer van elektriciteit op het net de beperkte transportcapaciteit te verdelen over de aanbieders van elektriciteit. Het systeem moet voorkomen dat er te veel partijen simultaan het landelijke hoogspanningsnet belasten.

LTO Noord Glaskracht ziet congestiemanagement als een belangrijke oplossing voor de korte termijn. "Want de situatie is nog steeds nijpend", aldus Van der Valk. De vraag is echter wanneer het systeem ook daadwerkelijk door telers met een wkk gebruikt kan gaan worden. "Tennet zegt dat het de bedoeling is om op 1 mei te beslissen over het voorstel van congestiemanagement en het dan om 1 juli te implementeren. Maar bij dat laatste is het natuurlijk nog maar de vraag wanneer telers ook echt van het systeem gebruik kunnen maken."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.