Home

Achtergrond 9 reacties

'Nitraatgehalte klei en veen stijgt'

Slootwater in klei- en veengebied bevatte in 2007 meer nitraat dan het jaar daarvoor.

Ook de uitspoeling van nitraat is toegenomen. Het fosfaatgehalte daarentegen daalde wel.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het RIVM, die door minister Gerda Verburg (LNV) naar de Kamer zijn gestuurd. Het kabinet heeft de gegevens ook gezonden naar de Europese Commissie. Die gebruikt ze voor het besluit over eventuele verlenging na 2009 van de derogatie, de mogelijkheid om op grasland 250 in plaats van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest op te brengen.

Slootwater in kleigebied bevatte vorig jaar gemiddeld 15 milligram per liter, tegen 12 milligram in 2006. Voor veengebied was dat 6 respectievelijk 2 milligram per liter. Overigens blijven deze gehaltes ruim binnen de norm van de Nitraatrichtlijn; die ligt op 50 milligram per liter.

De uitspoeling van fosfaat op klei daalde van 0,40 naar 0,28 milligram per liter, op veen van 0,88 naar 0,52 milligram per liter. Het slootwater gaf een vergelijkbare daling te zien. Het RIVM wil nog geen conclusies trekken over de verschillen tussen 2006 en 2007 in de meststoffenconcentraties. Zo is niet te zeggen of deze te maken hebben met de weersomstandigheden.

Voor zand en löss, waar de grootste problemen zijn om te voldoen aan de Nitraatrichtlijn, zijn nog geen gegevens beschikbaar. Omdat in 2006 nieuwe mestwetgeving van kracht werd, is 2007 het eerste jaar waarin effecten ervan kunnen worden gemeten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ganzenhoeder

  Waarschijnlijk heeft Gerda ze gezien, hele kolonies ganzen en zwanen langs Maas en Waal, kippenhokken vol zwanen, vrij lopend op de pas ingezaaide akkers. Geef die milieumannen een plastic zakje mee dan kunnen ze de mest opvangen, zijn we meteen van de overschotten af.

 • no-profile-image

  willem

  Is niet zo gek. Het org.stof gehalte in de grond daalt door minder org.mest op het land waardoor nitraat minder goed wordt vastgehouden en vervolgens strooien we meer nitraat stikstof wat weer makelijker uitspoelt, dit is het effect van het mestbeleid. LAAT HET MESTBELEID 100% DRAAIEN meer org stof in de grond en er is minder duur kunstmest nodig en goed voor het water.
  Ik ben alleen bang dat je dat domme mens niet aan hun verstand kan brengen.

 • no-profile-image

  DJ

  Nitraat gehalte meten in het slootwater? Dat is geen koosjere manier van meten. Elke dag is weer anders; waar komt die nitraat vandaan? Uit de "zure"regen? Ik heb zelf geen sloten op mijn land, dus is de conclusie volgens dit geweldige rapport, dat er bij mij geen meetbare nitraat aanwezig is. Het perfecte bedrijf qua nitraatbelasting dus.

 • no-profile-image

  jjmoes

  Natuurlijk met de injector een stoot
  van veel te veel mest in de sloot.
  Niemand luistert naar het verstand
  dus verarmt het boerenland
  terwijl Duitsland wel weerstand bood.
  Bij onze Oosterburen gooien ze de mest
  op het land zodat er niets meer rest.
  Alleen bij ons in Wageningen
  verzinnen wij die stomme dingen
  en dat weten ze daar best

 • no-profile-image

  gert

  komt waarschijnlijk uit riooloverstorten

 • no-profile-image

  mitie

  het zoveelste gestuurd rapport;daarom moeten de boeren een deel van goede mest afvoeren en kunstmest aanwenden om het rapport geloofwaardig te maken ;een goede zet van natuur en milieau mafia;;en de landbouw verkwanselen ?????

 • no-profile-image

  ton

  Hogere grondwaterstanden leiden automatisch tot gemakkelijk uitspoelen van meststoffen.
  Door dit natuurgericht hydrologisch beleid krijgt de landbouw straks twee keer de rekening gepresenteert.

 • no-profile-image

  willem van weperen

  Wij meten al 7 jaar nitraat in grondwater onder grasland op zand in Drenthe. Overduidelijk blijkt daaruit dat deze waarden schommelen afhankelijk van weersinvloeden. De trend is overigens dat de nitraatgehaltes in grondwater dalende zijn. Met goed mineralen management lijkt 50 mg haalbaar, maar niet elk jaar. Voor meer info kijk op bedrevenbedrijven.nl
  Er staat m.i. ook een onjuistheid in het bericht. De norm voor slootwater is 2.2 mg N per liter en geen 50mg nitraat. Die geldt voor grondwater.
  Willem van Weperen
  Coordinator Bedreven Bedrijven Drenthe

 • no-profile-image

  Jan

  Gronden met een goede waterbeheersing, spoelen nitraten nauwlijks uit. Zandgronden met te lage grondwaterstanden kunnen de uitspoelingen hoger zijn. Daarom is een goede waterbeheersing van grootbelang. Het water weg laten lopen of bijna onder water zetten is natuurlijk van de gekke. Maar de lage uitrijnormen van organischemest is funest, voor de portemonee, en voor de grond. In de organischemest zitten veel belangrijke mineralen die een hoge waarde hebben. Deze spoelen nauwlijks uit, dit in tegen tot kunstmest. waar is men weer mee bezig, de zaak kapot maken. Dus, gewoon door boeren en je nuchtere verstand gebruiken, anders kun je over enkele jaren de deuren sluiten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.