Home

Achtergrond 1 reactie

Nieuw teeltgebied in Marokko

Marokko's nieuwste productiegebied heet Dakhla, gelegen aan de kust van de door Marokko geännexeerde Westelijke Sahara, 1200 kilometer ten zuiden van Agadir.

Agadir was tot nu toe de belangrijkste regio was voor de productie van kasgroenten. Voor de grotere en internationale bedrijven is het watertekort echter reden om in andere regio’s hun groei te realiseren. Azura heeft in Dahkla ongeveer 100 hectare kassen staan, de Franse Idyl-groep 50 hectare en koning Mohammed VI heeft er ook een eigen bedrijf. Het klimaat is er nog beter en water is vooralsnog geen probleem.

Op Youtube staat sinds 28 januari een filmpje over de tuinbouw in het gebied. Daarin wordt uitgelegd dat de rendementen van de tomatenteelt en de kwaliteit van het product bijzonder hoog zijn door het goede klimaat en de afwezigheid van schadelijke ziekten ('bacteriën'). In enkele jaren groeide het areaal groenten van 50 naar 450 hectare. Volgens de geïnterviewde landbouwdirecteur van de provincie wordt er 30.000 ton tomaten, meloenen en komkommer geproduceerd, bestemd voor de export naar de EU-markt, Canada en Oost-Europa.

Lees in Weekblad Groenten en Fruit van week 15 en 16 de artikelen over de Marokkaanse tuinbouw

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ferry

    Het is nuttig om te weten dat Dakhla in de Westelijke Sahara ligt en dat de gewelddadige annexatie van dat gebied door Marokko niet is erkend door Nederland of enig ander land. De oorspronkelijke bevolking wordt er onderdrukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.